...slasti a strasti jeho obyvatel

Na Jižní Město se po dvou letech vrátí pohotovost

02.10.2009 07:28

Jižní Město - V dubnu příštího roku by se měla otevřít v prostorách polikliniky Opatovská. Předtím ještě čeká budovu celková rekonstrukce.

POLIKLINIKA OPATOVSKÁ. Pohotovost by se sem měla vrátit na počátku příštího roku.
POLIKLINIKA OPATOVSKÁ. Pohotovost by se sem měla vrátit na počátku příštího roku.
Autor: Šíp/Vlasta Luťanská

Lékařskou pohotovost by na pražském Jižním Městě chtěla obnovit radnice Prahy 11. Pacienti z Jižního Města museli od začátku loňského roku dojíždět v akutních případech až do krčské Thomayerovy nemocnice.

Tehdy totiž pohotovost v Praze 11 radnice zrušila poté, co magistrát přestal dotovat provoz všech pohotovostí mimo fakultní nemocnice.

Pohotovost by se měla otevřít v dubnu příštího roku v prostorách polikliniky Opatovská. Prozatím se plánuje pouze pro dospělé, později by k ní mohla přibýt i dětská. Ve všední dny bude otevřena od 19 do 7 hodin, o víkendech pak nepřetržitě.

V současné době je vypsáno výběrové řízení na firmu, která by pohotovost provozovala.

Budova potřebuje rekonstrukci

„Cílem je zajistit lepší dostupnost lékařské péče,“ řekl Deníku starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (ODS). Zavedení pohotovosti na polikliniku Opatovská bude součástí její celkové rekonstrukce.

„Budova je stará přes třicet let a je již dost vyžilá. Potřebuje kompletně zrekonstruovat. Práce začnou na jaře příštího roku, a vyjdou na osmdesát až sto milionů korun. Ty zaplatí nájemce, kterému budeme polikliniku pronajímat,“ vysvětlil Mlejnský.

Zubařský dům

Praha 11 má již za sebou úspěšnou rekonstrukci polikliniky v Šustově ulici. Pro své občany plánuje také výstavbu nového Zubařského domu v ulici V Benátkách. Ta by měla začít v lednu 2010. Zde by chtěla radnice v budoucnu zubní pohotovost.

K rychlejší lékařské péči na Jižním Městě přispívá také nově vybudované stanoviště záchranné služby v ulici Markušova.

Většina pražských pohotovostí v městských částech byla zrušena kvůli novému systému dotací, který magistrát zavedl od ledna 2008. Přestal přispívat na jejich provoz, dotuje pouze pohotovosti ve fakultních nemocnicích a v městské poliklinice.

I přesto se některé městské části rozhodly pohotovosti nezavřít a dále je dotovat ze svých vlastních prostředků. Pohotovost tak zůstala v Praze 6 na Vítězném náměstí, v Praze 9 v poliklinice na Proseku, nebo v Praze 10 v Plaňanské ulici.

Pražský deník 11.8.2009

Mám bohužel velmi nepříjemný pocit, že v titulku - Budova potřebuje rekonstrukci, se skrývá jediný zájem radních...

Diskusní téma: Na Jižní Město se po dvou letech vrátí pohotovost

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

Vyhledávání

Štítky

Nebyly nalezeny žádné štítky.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

TOPlist